Dag 42 Van Orthez naar St. Palais
Door: josdekrijger
13 Mei 2011 | Frankrijk, Saint-Palais
Vandaag 46,6 kilometer
Totaal 1.527,8 kilometer
Ik werd wakker om 4.20 uur en besloot te blijven liggen tot 4.50 uur. Daarna stil en in het donker aankleden en om 5.15 uur ging Paul ook uit bed. Samen hebben we ontbeten, er lag ontbijtkoek in de broodtrommel en er was nog wat stokbrood van gisteren. Om 5.45 uur nam ik afscheid van Paul en liep de stad uit, eerst nog even verdwaald, maar toen toch weer snel de juiste brug gevonden. Één kilometer na de brug gaven de gele pijlen naar rechts aan en liep ik de heuvels in.
Het was een prachtige morgen, de zon kwam schitterend op, ik zag een hert wegsprinten en veel konijntjes. Na een kilometer of 5 kwam ik boven op een heuvel aan bij het plaatsje Lanneplaa en zag ik geen pijlen meer. Bij twee boerderijen de weg gevraagd, maar ik vond de antwoorden wel wat onzeker. Omdat de 2 boerinnen hetzelfde zeiden, ben ik toch maar de weg gaan volgen.
Ik vond weer pijlen, maar ze zagen er anders uit dan normaal. Het werd heuvel op en heuvel af en de zon zat dikwijls aan de verkeerde kant. Als je naar Santiago loopt vanuit Holland, heb je de zon altijd links tot dik in de middag en dat was nu vaak niet zo. Na bijna 2 uur kwam ik eindelijk een auto tegen en vroeg de richting naar Sauveterre-de-Béarn. Volgens de vrouw was dat nog minstens 12 kilometer, voor mijn gevoel kon het niet meer dan 2 kilometer zijn. Ik geloofde mijn oren niet. De vrouw zei dat ik rechtdoor en dan 2 keer rechts moest gaan en dan de heuvel op en toen ik dat deed, kwam ik weer in Lanneplaa uit !!!! Shi….., ik had vandaag al 45 kilometer naar Ostabat op het schema staan en nu kwamen er minstens 10 bij. Het is zeker de dertiende…..
Oké, niet zeuren, opnieuw vragen en na goed opletten vond ik na 1 kilometer de juiste weg en de correcte pijlen. Het bleek dat er nog een officieel Frans wandelpad was en deze was OOK gemarkeerd met gele pijlen. Lekker handig en ik zal niet de eerste pelgrim zijn die hier verkeerd loopt. Ik kwam om 12.02 uur aan in Sauverterre-de-Béarn en de dame Office du Tourisme sloot net de deur. Ik had graag een stempel gehaald hier. Toen ben ik naar Hotel de Ville gegaan en heb daar een stempel gehaald. Vervolgens naar het lokale restaurant gelopen en hoewel de zaak bijna leeg was, kon ik niet eten omdat alles gereserveerd was volgens de bediening. Ik mocht ook niet buiten op het terras een broodje bestellen, het was te druk….. Ik ben weer naar het centrale plein gelopen en heb bij een cafeetje een grote bier en 2 zakjes chips naar binnen gewerkt.
Aan het tafeltje naast mij zaten 2 mannen en deze gaven mij een goede tip; in Saint-Palais, 13 kilometer verderop, was een grote herberg en zo ik stelde mijn plan voor vandaag bij.
Dan maar morgen geen 19 maar 34 kilometer naar St. Jean-Pied-de-Port, de laatste overnachting in Frankrijk. Ik nam de zijkant van de autoweg naar St.Palais, niet leuk lopen, maar het was niet druk vandaag en de vluchtstrook was breed. Om 15.00 uur kwam ik in het plaatsje aan en ben gelijk naar het Office du Tourisme gelopen. Die gaven mij het adres van het voormalige klooster. Naast het OdT was een leuk terras en daar een biertje gedronken. Naast mij zaten 2 Nederlandse stellen die hier in de zomer woonden en met hun een tijdje zitten te praten. Even later kwam Guus aangelopen. Guus is een Nederlandse jongeman van 27 jaar die een burn-out heeft en gisteren heeft besloten dat hij de Camino gaat lopen. Hij had nog niet alle spullen en wist inhoudelijk niets van deze pelgrimstocht (!). Ik gaf hem veel tips en trucs en om 15.45 uur liep ik naar het klooster. Ik kon daar voor 12 euro een kamer alleen krijgen en heb snel het dagelijkse middagritueel afgehandeld en ben een half uurtje op bed gaan liggen. Om 18.00 uur weer de deur uitgelopen en ben ik op zoek gegaan naar een leuk en goedkoop restaurantje. Mijn keuze was om 19.30 uur open en dus maar weer bij een café gaan zitten en mijn dagboek bijgewerkt. Toen ik op het terras voor het restaurant ging zitten, zaten er al 10 andere pelgrims en later nog meer. Ik zie ze overdag amper en nu ineens zoveel. Vreemd is dat. Misschien starten ze wel vanuit hier. Ze zagen er niet zo belopen/verlopen uit als ik. Om 21.00 uur liep ik naar huis en sliep om 21.30 uur.
Totaal 1.527,8 kilometer