Dag 71 Rustdag 1 Santiago de Compostela
Door: josdekrijger
11 Juni 2011 | Spanje, Santiago de Compostela
Jan, Csilla en ik waren om 6.00 uur wakker. Ons appartement bevindt zich op de vierde etage en kijkt op de haven en een grote kaap uit. De zon kwam met prachtig licht op.
Na aankleden en inpakken liepen we naar het centrum om daar om 7.30 uur de bus naar Santiago te nemen. Vreemd dat ik niet meer hoef te wandelen. Bij de bushalte kwam ik Alphonso tegen, mijn "oude" Italiaanse sportvriend. Ik heb een week of 2 geleden paar dagen enorme lol met hem gehad. Ook Christine, een Duitse vrouw en vriendin van Canadese Maureen stond bij de bushalte.
De reis duurde iets meer dan 2 uur en de buschauffeur moet denken dat hij een kermisattractie runt, wat reed hij hard en soms onverantwoord door de bochten.
Om 9.45 uur parkeerde de bus op het busstation in Santiago. Christine heeft de Camino al vaker gelopen en wist precies hoe je snel naar het centrum van de stad kunt lopen. Na 1,5 kilometer lopen kwamen we in de oude binnenstad. Eerst hebben we even op het grote plein gekeken, op zoek naar bekenden en toen naar het pelgrimsbureau, waar men de Compostela kan afhalen.
Daar stond Maureen uit Canada, wat leuk !
Ook Carolin, het Duitse meisje welke ik van Najera kende, stond in de rij. Zij vertelde dat én Roman én Phillip én Pantus ook in de stad waren. Ze lagen op dat moment nog in bed, want zij hadden gisteravond een flink feest gevierd. We spraken af dat we allen om 14.00 uur op het grote plein verzamelen, om daarna een borrel te halen en bij te praten.
Met Csilla ben ik daarna op zoek gegaan naar een slaapplaats. Iets verder in de straat was een druk kroegje annex hotel en ik vroeg daar wat de prijs was: 45 euro per nacht. We mochten eerst even op de kamer kijken, het was een grote kamer met 2 eenpersoonsbedden, een grote badkamer, TV en een mooi uitzicht op de kathedraal. Niet langer over nadenken en doen.
Het is Csilla ‘s laatste nacht, morgen zoek ik een andere slaapplaats. Jan sliep in het Parador, een sjiek duur hotel vlak bij de kathedraal. We ontmoetten Jan weer om 11.15 uur.
We liepen net een stukje door de stad, toen ik plotseling DOREEN !! zag. Ik heb vanaf de Spaanse grens een week met Doreen en anderen opgetrokken en wij hebben een hele leuke tijd gehad. Doreen had al een slaapplaats gereserveerd voor 2 nachten in een hotel aan de andere kant van de stad.
We gingen eerst wat drinken, toen ging Doreen haar Compostela halen en naar haar hotel.
Ik ben met Jan de stad ingelopen. Wat een enorme mensenmassa, toch voelt het niet vervelend. Het lijkt een beetje op Venetië, maar hier heerst door de Camino een verbondenheid tussen de "toeristen".
Om 14.00 uur verzamelden we ons op het plein, zo leuk om Roman en Phillip weer te zien en ook al die anderen bekenden. We gingen een bak koffie en bier halen op een terras en hebben daar een paar uur gezeten, telkens zag één van ons weer een bekende lopen en onze groep groeide gestaag aan tot 20 personen.
Om 18.00 uur ging iedereen weer even zijn weegs, om 20.00 uur hadden we weer afgesproken om samen te eten.
We vonden de BESTE Tapastent van Noord-Spanje en hebben daar tot 22.30 uur gezeten.
Daarna viel het groepje iets uit elkaar, Jan was sowieso niet mee (helaas) en Csilla was al vroeger naar het hotel gegaan. Ik ben tot 02.00 uur met Phillip, Roman en Pantus de kroegjes afgegaan en het was een bijzonder leuke avond geweest.
Daar stond Maureen uit Canada, wat leuk !
17 Juni 2011 - 14:14
Peter Van Der Winden:
Hoi man, het blijft mooi en uidagend.
Goed dat je het gedaan hebt, nogmaals klasse man.
Spreek je later, Peet -
17 Juni 2011 - 20:51
Piet Rosenhart:
Dag Jos,
Je hebt de camino verdraaid snel gelopen. Jammer dat je in Spanje geen gelegenheid had om een bericht te sturen. Ik hoop je dit jaar weer ergens op een wandeling te zien. Je schrijft over Christine die de camino al vaker heeft gelopen. Is zij een fysiotherapeut uit Paderborn? Dan heb ik haar in 2007 ook ontmoet.
hartelijke groet,
Piet Rosenhart -
18 Juni 2011 - 18:30
Marjan:
Wat een superprestatie en alle verhalen die je schrijft. Het moet een hele bijzondere ervaring zijn geweest.
Je bent nu terug en het grappige is dat er met terugwerkende kracht nog berichten binnenkomen. Super!!
19 Juni 2011 - 17:29
Jan:
Nou Jos , je hebt het allemaal erg leuk verwoord. En ik mis het hele gebeuren best wel. Wie weet wat de toekomst brengt??? Leuke opening van een albergue??? Groeten , Jan -
09 Augustus 2011 - 05:51
Frans:
Heb je hele verslag gelezen en vraag me af wie zat je op de hielen ?
Wat heb je eigenlijk gezien onderweg, ik lees niets over bezochte kerken en andere bezienswaardigheden.
Uit eindelijk is het een pelgrimstocht en geen reis tegen de klok volgens en vast schema. Mijn indruk is dat je helemaal maar dan ook helemaal niets van begrepen hebt ook kan dan ook geen enkele bewondering voor je opbrengen . Je had net zo goed van Amsterdam naar Wenen kunnen lopen.
Sorry, maar dit moest mij van het hart.
Frans -
09 Augustus 2011 - 13:56
Jos:
Beste Frans,
Leuk dat jij mijn hele verslag gelezen hebt. Er zat mij niemand op de hielen. Ik kon helaas maar 3 maanden vrij krijgen van mijn werk en ik wilde ook nog 2 weken met mijn vrouw op vakantie gaan, dus bleef er 10,5 over voor de reis. Ik wilde persé dit jaar de Camino lopen. Nu is mijn geluk dat ik tot de snellere wandelaars van Nederland behoor en veel lange-afstandstochten loop. Daarom doe ik over 40 kilometer waarschijnlijk net zo snel als jij over 25 of misschien 30 kilometer. Ik was meestal voor 14.30 uur op de plaats van bestemming en de meeste pelgrims zijn later binnen, is mijn ervaring. Ik heb vele kerken bezocht en bezienswaardigheden, ben weliswaar niet gelovig, maar waardeer de historische en culturele betekenis van de Camino. Ik had twee volle stempelkaarten, waar de meeste van kerken, kloosters en kathedralen zijn. Ik heb gemerkt dat er een kleine fanatieke groep "echte" pelgrims bestaat, die denken dat alleen zij de ware aard van de Camino snappen en uitdragen. Bovendien hebben zij altijd een negatieve mening over alle ander-soortige pelgrims, terwijl deze laatste en tegenwoordig veel en veel grotere groep, juist wel andersom respect opbrengt voor de eerste groep. -
04 Mei 2012 - 19:54
Christian Van Est:
Leuk nog zo een leuke afsluiting van een geweldige tocht.