Dag 41 Van Hagetmau naar Orthez - Reisverslag uit Orthez, Frankrijk van josdekrijger - WaarBenJij.nu Dag 41 Van Hagetmau naar Orthez - Reisverslag uit Orthez, Frankrijk van josdekrijger - WaarBenJij.nu

Dag 41 Van Hagetmau naar Orthez

Door: josdekrijger

Blijf op de hoogte en volg

12 Mei 2011 | Frankrijk, Orthez

Vandaag 28,3 kilometer
Totaal 1.481,2 kilometer

Vannacht om 01.15 uur werd ik wakker van een enorm onweer en dito regenbui.
Om 5.50 uur stond ik op en kleedde mij aan. Ik kon mijn contactlenzen niet vinden en heb me een kwartier suf gezocht. De lenzencontainer lag tussen het matras van mijn bed, geen idee hoe die daar terecht gekomen is. Ik liep daardoor pas om 7.00 uur de deur uit zonder ontbijt.
Vandaag hoefde ik volgens schema maar 25 kilometer, morgen staat er weer eens een dikke 45-er op het schema, dus vandaag wilde ik tegen 12.00 uur “binnen” zijn. Ik loop nog steeds 2 dagen achter op schema. Deze ga ik pas in Spanje terugpakken. Nadat ik Hagetmau uitgelopen was,
nam ik toch weer het officiële pad. Ik had gisteren een kaart van het OdT gekregen en in mijn herberg had ik gezien dat dit pad vlak langs de (waarschijnlijk) drukke weg liep.
Het eerste deel was vrij vlak, na Argelos en vooral bij Beyries werd het weer heel heuvelachtig en moest ik aan de bak. In Argelos was een speciaal pelgrimsbureau en daar heb ik nog een stempel gehaald. Mijn gemiddelde van 7,2 km/uur zakte al snel naar 6,8 km/uur. In Sault-de-Navailles heb ik bij de Mairie een stempel gehaald. Daarna was het nog 8 kilometer en die gingen weer wat vlotter. In Orthez aangekomen keek ik een lange straat in die naar beneden liep. Aan het eind, in het oude centrum, bevond zich het Office du Tourisme en ik stond daar om 12.10 uur voor een dichte deur. Ik had gehoopt dat de siësta vanaf 12.30 uur zou zijn, maar helaas.
Toen maar naar de Mairie om een stempel, daarna heb ik geld gepind en op een terrasje gaan zitten. Het begon een beetje te regenen en ik ben een half uurtje binnen in het café gaan zitten. Het is nooit fijn voor zowel de pelgrim als de belendende tafels om meteen na een zware wandeltocht bij elkaar te zitten en dan bedoel ik qua odeur.
Daarna heb ik nog even het centrum verkend en om 14.00 naar het OdT gegaan, waar ik de sleutel van Hotel de la Lune kreeg. Deze was 50 meter terug in de straat. Dit prachtige, 300 jaar oude, pand van 4 etages, dat als een achterhuis van Anne Frank op een binnenplaatsje staat, is speciaal bestemd voor pelgrims. De derde etage bestaat uit een kamer met open keuken, een badkamer met 2 douches en 2 slaapruimtes met totaal 8 bedden. Ik ging douchen, kleding wassen en ophangen en daarna ben ik boodschappen gaan halen. De keuken is netjes en prima geoutilleerd en ik had weer eens zin in zelfgemaakt eten. Ik ben ook nog even naar de Grote Kerk gegaan en heb daar een mooie stempel gekregen van de pastoor. Toen ik in de refuge terug kwam, ontmoette ik Paul, een Franse ex-piloot, die vanuit Reims naar Santiago loopt. Een hele aardige kerel en na een bak koffie/thee zijn we samen de stad weer ingegaan en kocht Paul mooie tournedos en 2 flessen wijn. We gingen vanavond samen koken, eten en drinken. Weer terug gekomen troffen we 2 oudere dames, de hospitaliers, waar we ons bij inschreven en onze donativo van 7 euro betaalden. Even later kwam er nog een Frans echtpaar van rond de 45 jaar binnen, ook onderweg naar Santiago. Het begint iedere dag drukker te worden met pelgrims. Ook dit stel wilde thuis koken en eten en dus hebben we met ons vieren heel gezellig gekookt en op zijn Frans tot 21.45 uur gegeten en gedronken. Dit was één van de leukste avonden tot nu toe.
Om 22.00 uur sliep ik als een roos.