Dag 44 Van St. Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles
Door: josdekrijger
15 Mei 2011 | Spanje, Roncesvalles
Vandaag 24,9 kilometer
Totaal 1.585,9 kilometer
Vandaag verlaat ik na 32 dagen Frankrijk. Ik heb 4 dagen in Nederland en 7 dagen in België gelopen. Dit is best wel een bijzondere gebeurtenis en zo voelt het ook. Mijn Franse conversatie gaat echt heel goed de laatste weken en mijn Spaans is zeer beperkt, ik denk ook niet dat ik dit snel oppak. Dit is, uit de verhalen te lezen, ook niet nodig. Men is op de Camino Frances echt wel gewend aan buitenlanders en mijn Engels en Duits zijn goed.
Ik ben als eerst van mijn vier slaapkamerbewoners opgestaan om 5.50 uur, eerst maar even naar het toilet (voor de anderen allemaal moeten) en na het aankleden, ging ik naar beneden. Jan zat al beneden te wachten, het ontbijt werd vanaf 6.30 uur geserveerd en we mochten nog niet in de eetzaal komen. Om half zeven met 8 andere pelgrims het ontbijt genuttigd. Er waren 2 leuke Nederlandse vrouwen, waar het gezellig ontbijten was.
Jan had de kriebels en vertrok om 6.50 uur. Ik zat nog even lekker en na het ontvangst van een lunchpakket, verliet ik om 7.15 uur de Nederlandse refuge.
Jan was dus al een klein half uurtje vertrokken. Ik liep het stadje uit en stond op 1 kilometer nog even te kijken bij de tweesprong van de 2 wegen naar Roncesvalles. Ik nam, net als de meesten, de moeilijke en officiële route. In de eerste 5 km haalde ik ongeveer 30 andere pelgrims in. Veel pelgrims beginnen hier hun reis en gaan voorzichtig op weg. Ik ben inmiddels super getraind en loop makkelijk en snel de berg op. De eerste 7 km gaat behoorlijk steil omhoog. Daarna gaat het ongeveer 11 kilometer iets minder (met uitschieters) steil omhoog. In totaal stijg je van 250 meter in St. Jean boven NAP naar 1.425 meter boven NAP op de top, Roncesvalles ligt op iets meer dan 900 meter boven NAP. Ik wilde Jan binnen 2 uur bijhalen en ging zonder rust (nam wel veel foto’s) omhoog. Op een steil lang stuk haalde ik een jongeman bij en vroeg hem waar hij vandaan kwam. Hij kwam vlak over de grens bij Maastricht vandaan en sprak dus Vlaams. Na 10 minuten gaf ik aan weer sneller te willen en liep bij hem weg. 10 minuten later haalde hij mij weer bij. Zijn naam is Benno en is dit jaar met zijn studie, hij begint in september opnieuw en loopt nu van Lourdes naar Santiago. Na een half uurtje lopen haalden we Jan bij, die samen met wat anderen bij een café zaten. Na even gestaan te hebben gingen wij met ons drieën verder. We haalden steeds meer mensen in en ineens liepen we in de wolken en werd het koud en vochtig. Ik trok snel meer sweater en lange broek aan. Even later kwamen we Sigi uit Oostenrijk, Phillip uit Zwitserland en Werner uit Duitsland tegen, die samen liepen. We bleven daarna bij elkaar in de buurt en hebben samen later onze lunchpakketten in een berghut gegeten.
Er vliegen gieren in deze streek, ze voeren ze af en toe bij met een dode koe of schaap.
Ze vliegen soms erg laag en het zijn enorme vogels. Halverwege gingen we, bij een grenspaal, de Spaanse grens over. We liepen iets uit op de Duitssprekende mannen en liepen met ons drieën het laatste uur 500 meter naar beneden over 6 kilometer. Het weer werd ook beter, maar het was niet warm. Benno en ik deden de laatste 200 meter nog een wedstrijd wie het er het eerste was. Achteraf gezien haalden we toen Suzanne in.
We kwamen voor 12.30 uur als één van de eerste pelgrims aan in de enorme albergue in Roncesvalles. Er kunnen hier meer dan 200 mensen slapen en vandaag zaten er, naar ik hoorde 180. We mochten ons inschrijven, maar pas vanaf 14.00 uur naar de slaapzaal. Ik kreeg nummer 10 en we gingen met zijn drieën naar het lokale café. We bestelden een bier (4 euro voor een klein glas !!) en gingen op het terras zitten. Het is hier net Volendam, busladingen pelgrim kijkers komen hier. De 3 vrienden van onderweg kwamen ook bij ons zitten en bestelden eten. We zaten gezellig een dik uur, maar het was wel een beetje fris. Om 14.00 uur gingen we naar onze bedden.
Het zijn een soort compartimenten van 2 stapelbedden en met wanden afgescheiden. Ik sliep in het vak met Jan en 2 dames en Benno lag naast ons met 3 jongere dames en had veel plezier en rommelige hormonen. Deze albergue is net nieuw, tot voor vorig jaar sliep men nog in het klooster, het wordt geleid door Nederlandse vrijwilligers. Er zijn goede sanitaire voorzieningen en ook leuk dat er zoveel nationaliteiten bij elkaar komen. Ik liet mijn was voor 3 euro wassen en drogen (lag later fris en opgevouwen op een tafel) en ging douchen en daarna even op bed liggen en praten met mijn “kamergenoten”.
Daarna reserveerde ik voor Jan, Benno en mij in één van de drie restaurants 3 stoelen. Ik liep nog even een rondje om het klooster en ging weer terug naar mijn nieuwe vrienden.
Om 19.00 uur gingen we eten in het restaurant, namen eerst 2 Paxtaran in het café en zaten daarna in de eetzaal aan één tafel met Doreen uit Duitsland, Roman uit Oostenrijk en Suzanne uit de Verenigde Staten. Het was supergezellig en het hele restaurant zat vol. We aten vooraf pasta en brood, daarna forel met patat en een yoghurt na. We zijn om 20.15 naar het café ernaast gegaan, want om 20.30 uur is de tweede shift. We hebben nog een paar Paxtaran gedronken en zijn daarna naar de albergue gelopen. We lagen om 21.30 uur in bed.
Totaal 1.585,9 kilometer
15 Mei 2011 - 19:03
Harriet Douze:
Hoi Jos, zo te lezen gaat het super goed! Houen zo, veel plezier nog! Groet, Harriet -
16 Mei 2011 - 09:07
Peter Van Der Winden:
Goed man, dat heb je maar ook weer gehad.Je laat Frankrijk achter je e gaat nu Spanje bewonderen.
Veel plezier en sterkte ondrweg an, sterkte met je nieuwe schoenen, Gr.Peet -
16 Mei 2011 - 13:11
Jeroen -
16 Mei 2011 - 14:06
Jan Roos:
Hoi Jos,
Ik volg je al een tijdje en nu dan Spanje.Geweldige prestatie.
Heel veel succes en veel plezier.
Groet,
Jan -
16 Mei 2011 - 14:19
Brechje:
Ongi etorri ta Euskadi!!!
Zer moduz?
Oftewel; Welkom in Baskenland!!! Hoe gaat het?
Je bent Frankrijk dan wel uit, vertel ze daar in Baskenland niet dat je in Spanje bent. :) Nog een paar handige woorden:
Eskerrik asko = Dankjewel
Kaixo = Hoi
Agur = Dag
Oso ondo = Heel goed
Tot zover de spoedcursus Euskera (baskisch) voor beginners. ;) Nu weer lekker verder genieten van je tocht.
Groetjes, Brechje -
17 Mei 2011 - 16:09
Lidy:
Het blijft boeiend om al je ervaringen te lezen. Zet 'm op! -
17 Mei 2011 - 16:23
Erik:
Hoi Jos,
van harte met het oversteken van de grens tussen Frankrijk en Spanje. Mooie reisverhalen, ben benieuwd naar het vervolg,
succes,
gr. Erik -
17 Mei 2011 - 20:09
Rita:
Hoi Jos,
Het is harstikke leuk om je zo te volgen. Je bent een kanjer, een echte doorzetter, wat een karakter.
Nog heel veel plezier de komende dagen. -
18 Mei 2011 - 13:29
Miranda NUGTEREN:
hA DIE jOS! je houdt t wel spannend hoor zo lang niets schrijven! Maar kijk ik een paar dagen niet dan is er toch een beloning!! Mooi dat je in het land van Santiago aangekomen bent! En wat doe je veel leuke kontakten op!Hasta otra vez! -
19 Mei 2011 - 13:40
Rina Peeters:
Nu Jos het mooie Spanje in, wij hebben het vorige zomer gedaan maar dan met de auto zwak he. Nu kanjer loop ze wij volgen langs de zijlijn
Groet Rina -
22 Mei 2011 - 07:58
Marjo Van Oort:
Volgens ben jij door Frankrijk heen gerend, jeetje wat een tempo. eniet van het Spaanse gedeelte van je reis.
Trouwens erg leuk om hier ook reacties te lezen van andere "oud" collegaas.
Marjo -
23 Mei 2011 - 13:40
Carla Breeman:
hallo Jos,
ik las dat je spaans niet zo goed is.
Maar als je frans in zo'n korte tijd goed gaat, zal het spaans ook wel lukken.
ik blijf je volgen... goede en voorspoedige reis..
groet Carla Breeman (EUR)
ps. 1 bier = una cerveza, 1 koffie = un café, ik ben = Estoy, waar is = cierto
24 Mei 2011 - 08:23
Bas:
Leuk je verhalen te lezen! Petje af! Succes nog en bovenal, geniet!
gr. Bas -
24 Mei 2011 - 16:21
M D Besten:
Indrukwekkend! nog veel plezier en misschien zien we elkaar nog!
Groeten
Marcel -
24 Mei 2011 - 19:19
Luuk & Jolanda Veens:
Hoi Jos, super dat je nu in Spanje bent aangekomen. We volgen je verslagen steeds. Zet hem op. -
24 Mei 2011 - 20:16
Gerrit Kloosterboer:
Hoi Jos. Zo even heel kort in de pen geklommen. Kijk je ondertussen al heel voorzichtig uit naar het einde van de tocht ? Of kan het niet lang genoeg duren. Hier is wat mij persoonlijk betreft alles normaal . Geen echt nieuws of ik "kijk "niet goed, dat kan ook. Benieuwd waar je zit bij je volgende verslag. Succes ook voor de laatste etapes!! . Tjaw: Gerrit -
26 Mei 2011 - 12:46
Saskia:
Ha Jos,
Wow, wat een superreis maak je!
Ik vlieg door je reisverslagen heen, erg leuk om te lezen!
Houd je taai en geniet!
groetjes, Sas -
26 Mei 2011 - 20:58
Kees Haakman:
Jos we missen je verslagen en we missen jou natuurlijk ook. Gauw weer een teken van leven en veel succes in die laatste weken. Tot gauw.
Kees -
29 Mei 2011 - 15:46
Wendy Pols:
Ha Jos,
Je gaat hartstikke goed en waarschijnlijk ben je nu al heel dicht bij je doel, of heb je het al bereikt?
Hoe harder je gaat lopen hoe schaarser de berichten, maar geen bericht, goed bericht zal ik maar denken.
Heel veel plezier met het halen van deze tocht en een behouden thuis komst.
Hartelijke groeten,
Wendy -
29 Mei 2011 - 21:20
Hans Van Haselen:
Ha ouwe snelwandelaar,
Respect voor je prestatie, je zult ongetwijfelt met heel veel verhalen terugkomen.
Ik wil ze allemaal horen!
Tot snel! -
15 Juni 2011 - 10:49
Marjo Van Oort:
Hé Jos,
volgens mij moet je nu weer ongeveer thuis zijn, hoe is je reis verder gegaan?
groeten,
Marjo