De training en de periode vooraf
Door: josdekrijger
21 Februari 2011 | Nederland, Hoofddorp
Ik loop sinds 2008 regelmatig lange afstandswandelingen vanaf 50 tot 160 kilometer en loop ook ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse.
Ik had vooraf gepland om veel te trainen met de rugzak, helaas heb ik het sinds november heel druk met mijn werk en ook de gladheid van begin januari gaf weinig kans om goed te trainen. Ik maak me overigens geen zorgen, ik weet wat ik lichamelijk aan kan en mijn lichaam, vooral de rug en knieën zullen de eerste 2 a 3 weken voluit protesteren. Ik ga deze protesten van harte verwelkomen, zoals ik ook tijdens meerdaagse en lange afstandstochten gewend ben.
Voor mijn werk kom ik sinds juli 2010 een aantal dagen per week in Maastricht en slaap dan in het NH-Hotel. Vanaf december 2010 heb ik een aantal keer getraind met de rugzak.
Een paar keer achter elkaar de Pietersberg op knallen met 20 kilo op je rug en lange stukken langs de Maas en het Albertkanaal. Ook liep ik regelmatig 10 kilometer hard in Limburg.
Begin januari was het een paar weken ijskoud, dat kun je wel zien op onderstaande foto's.
In de weekends heb ik bijna niet getraind tot februari 2011, ik had daar te weinig energie voor.
Ik woon hemelsbreed op 14 km afstand van het strand, deze route loop ik regelmatig en gaat langs Bennebroek, Overveen en door de duinen bij Pannenland.
Zaterdag 23 januari was een prachtige winterdag en ik liep vandaag 30 km met de rugzak.
Woensdag 23 februari 2011 heb ik de eerste stempel in mijn Credencial laten zetten in de RK-Kerk in Hoofddorp. Het is nog wel ruim 5 weken te gaan voor mijn vertrek, maar ik weet niet zeker of mijn werk het de komende weken mogelijk maakt om deze, voor mij belangrijke stempel te halen.
Een Credencial is een speciaal stempelboekje die uitgegeven wordt door het Genootschap van St. Jacobs en die bij aankomst in Santiago de Compostela, mits voorzien van de juiste stempels en goedgekeurd, recht geeft op de eeuwenoude Compostela, het bewijs van het volbrengen van de pelgrimstocht.
Ik heb vandaag ook even geprobeerd via mijn mobiel een reisverslag te plaatsen. Het ging makkelijk en dan hoef ik in België, Frankrijk en Spanje niet aldoor een internetcafé te zoeken om mijn reisverslagen op mijn website te zetten. Mijn website is www.josdekrijger.waarbenjij.nu
Op vrijdag 4 maart 2011 ben ik precies om 7 uur ’s ochtends met volle bepakking vertrokken en met 32 km op de Garmin. Het was koud, het vroor de eerste uren nog een paar graden, maar gelukkig werd het in de loop van de ochtend ietsje minder koud, het zonnetje kwam pas om half 12 door de wolken heen.
Ik had een schema-tijd van 5 uur (=6,4 km/uur) en kwam uiteindelijk op een tijd van 4.42 uur uit, ofwel 6,8 km/uur. Dat stemt tot tevredenheid. Ik was wel moe, maar dat komt ook doordat ik lange werkweken maak. In de laatste 5 km voelde ik een blaar opkomen, thuis snel doorgeprikt en ik heb er verder geen last van. Morgen vieren we de 18-jarige verjaardag van mijn dochter en loop ik natuurlijk niet. Zondag wil ik 25 km lopen met rugzak.
Zondag 13 maart ben ik om 06.15 uur gaan trainen. Waarom niet wat later ? Enerzijds omdat ik niet mijn hele vrije zondag wil vullen met trainen en anderzijds omdat ik het ook leuk vind om 's ochtends vroeg te lopen. Het is heel stil en het wakker worden van de wereld is mooi om te zien. Vogels zijn 's nachts muisstil en ineens gaan ze bij het eerste licht allemaal fluiten.
Ik had 42 km met volle rugzak op mijn schema staan en ik ben mijn eerste etappe tot 21 km gaan lopen voorbij Mijdrecht en toen dezelfde weg terug. Alvast een beetje voelen hoe het vandaag over precies 3 weken zal zijn. Ik ben nog niet zenuwachtig, maar het is wel een gek gevoel. Er zijn straks thuis allerlei klusjes die ik moet doen, bijvoorbeeld de tuin snoeien en lenteklaar maken, ik mis straks die periode van de tuin en wil niet dat Lydia meer klussen heeft dan strikt noodzakelijk.
Ik had teveel kleding aan, na 3 km plofte ik bijna van de hitte. Ik ben gestopt en heb eerst maar eens de tweede laag uitgedaan. Daarna liep het veel lekkerder. Na 14 km ben ik in Uithoorn een minuut of 10 op een bankje gaan zitten, een blikje cola en 2 koeken naar binnen gewerkt en daarna weer verder. Ik ben van plan om tijdens mijn reis ook om de 13 à 14 km te rusten, afhankelijk van de lengte van de dag-etappe bepaal ik hoe lang dat zal zijn en zo rust ik dus gemiddeld 2 keer per dag. De tweede rust ga ik straks ergens flink lunchen, gisteren heb ik bijna 3.000 calorieën verbrand. Ik heb dan dus 5.500 calorieën per dag nodig om op hetzelfde gewicht te blijven. Vandaag geen foto's, de camera heeft kuren en ik ga dus nog even snel een nieuwe kopen.